Vaskeguide
Hvordan vasker man uldtøj?
Ren uldbeklædning vaskes altid på højst 30°C, og det vaskes helst i hånden eller på et særligt uldprogram i vaskemaskinen, for at skåne ulden og strukturen bedst muligt. Anvend altid et uldvaskemiddel eller en mild shampoo, for at bevare uldens kvalitet og naturlige egenskaber. Uld indeholder naturligt lanolin (fedtstof fra fåret), som gør ulden selvrensende og virker modstandsdygtig overfor snavs og er samtidig vandafvisende. Uld tilpasser sig, når man har det på og kan give sig lidt over tid, men fibrene vil trække sig sammen, når man lufter det eller vasker det igen. Nordisk uld har en lidt grovere struktur, da man anvender al ulden fra fåret – både den bløde underuld og de lange stærke uldfibre. Dette gør, at uldgarnet, både giver varme, men også gør det meget slidstærkt og holdbart.
Hvordan vasker man hørtøj?
Produkter i hør, både tøj og linned, må ikke vaskes for varmt og helst ikke varmere end 40°C grader. Hvis hørtøjet bliver for varmt, kan det ændre strukturen i vævningerne, som bliver tættere og så bliver tøjet mere hårdt. Det anbefales ikke at tørre tøjet i tørretumbler, da det også her bliver for varmt og der er risiko for at høret krymper meget. Ved korrekt vask, krymper hør generelt ikke særlig meget, og allerhøjst 5%.
Hør tåler strygning godt og man får det bedste resultat, hvis man stryger tøjet, imens det stadig er en smule fugtigt eller giver det damp.
Hvordan vasker man silketøj?
Silketøj er et meget delikat materiale og skal helst vaskes i hånden, for at passe godt på det. Silketøj kan dog godt tåle at komme i vaskemasken på højst 30°C finvask og gerne i en vaskepose, så det ikke kommer til skade. Når du vasker silke, er det vigtigt at anvende et særligt uld/silke vaskemiddel, som er uden enzymer, for ikke at ødelægge stoffet. OBS! Silketøj skal helst ikke lægge i blød, da der er risiko for skjolder eller misfarvninger.
Generelle råd til naturlig beklædning:
Tips til pleje af naturlig beklædning i uld, hør og silke
Beklædning af naturlige materialer, skal generelt helst vaskes så lidt som muligt. Fælles for både uld, hør og silke, gælder det, at det i mange tilfælde, lige så godt kan luftes udenfor, for at give tøjet friskheden tilbage. Naturlige materialer har mange gode egenskaber. Det er utroligt åndbart og svedtransporterende. Samtidig er naturligt tøj temperaturregulerende, det tilpasser sig rigtig godt til kroppens behov og gør det virkelig behageligt at have på. Alle materialerne har antiseptisk effekt, hvilket vil sige at det virker bakteriehæmmende og mindsker lugt fra tøjet.
Hvis man gerne vil forlænge tøjets levetid, kan man også beskytte det, ved at anvende stofpads (eller engangsindlæg), som man kan hæfte under armene, for at beskytte mod sved og deodorantpletter.